Zwangerschapskalender

2 min read
baby

Gefeliciteerd je bent zwanger! Misschien was je na de eerste poging meteen zwanger of misschien heeft het even geduurd. Maar het is gelukt. Over ongeveer negen maanden wordt je moeder!

Je zwangerschap wordt onderverdeeld in drie trimesters. Het eerste trimester loopt van week 0 tot week 13. Dit trimester staat bekend om zijn zwangerschapskwaaltjes. En nog lastiger: de meeste mensen weten nog niet dat je zwanger bent wat nog wel eens voor irritatie kan zorgen. Maar het eerste trimester is ook het trimester waarin je je eerste afspraak hebt met de verloskundige en je eerste echo, spannend! Daarnaast is dit het trimester waarin je je zwangerschap aan iedereen mag vertellen.  

Het tweede trimester loopt van week 13 tot week 26. Dit is het trimester waarin de meeste vrouwen zich het best voelen. De vermoeidheid en misselijkheid uit het eerste trimester zijn weggetrokken en je buik zit nog niet in de weg. Dit is ook het trimester van de 20 weken echo, altijd een spannend moment. Je kindje wordt van top tot teen bekeken. Met de 20 weken echo kan er gekeken worden of je een jongen of meisje krijgt. Als je dit wilt weten natuurlijk. Ga dit trimester alvast aan de gang met de babyuitzet. Je bent nog fit en hebt de tijd om alles goed uit te zoeken. Ook heb je nog geen last van nesteldrang, dus minder kans dat je thuiskomt met allemaal spulletjes die erg schattig zijn maar je eigenlijk niet echt nodig hebt. 

Zwangerschapskalenders

Het derde trimester loopt van week 27 tot het einde van de zwangerschap. Dit trimester kunnen de zwangerschapskwaaltjes weer wat meer komen opzetten. Vooral een zere rug, maagzuur en/ of vermoeidheid zijn bekende klachten. Ook je bekken kan wat pijnlijk worden bij teveel inspanning. Je buik begint aardig te groeien en kan wat in de weg zitten. Maar dit is ook het trimester waarin je met welverdiend verlof mag. En niet te vergeten… het trimester waarin je je kindje gaat ontmoeten. 

Is dit je eerste kindje dan kan er veel op je afkomen. Er gebeurt veel met jou, veel met je kindje en daarnaast moet je nog van alles regelen. Denk aan kraamzorg, verloskundige zorg, kinderopvang en erkenning. Gelukkig zijn er veel zwangerschapskalenders beschikbaar waarin je per week kunt lezen wat je kunt verwachten, wat er allemaal gebeurd met je lichaam en welke kwaaltjes je kunt verwachten. Hoe groeit je kindje en wat moet je allemaal regelen? Natuurlijk ook gewoon erg leuk om wekelijks een update te krijgen van je zwangerschap.