Waarom spelen voor een kind zo belangrijk is

2 min read
buiten spelen

Spelen, de meeste kinderen weten niet zo goed meer wat dat is. Tegenwoordig zitten kinderen vaak achter de tablet of achter de computer. De virtuele wereld blijkt interessanter te zijn dan de echte wereld. Dit terwijl de echte wereld zoveel te bieden te heeft op het gebied van spelen. Spelenderwijs moeten kinderen volwassen worden. Tegenwoordig spelen kinderen minder. Waarom is het belangrijk dat we de kinderen weghouden van de schermen? Waarom moeten de kinderen van nu weer gaan spelen?

Echte sociale contacten

Kinderen die buiten spelen ontwikkelen veel meer sociale vaardigheden. Deze vaardigheden nemen ze de rest van hun leven mee. Kinderen zullen ook wel eens ruzie hebben, maar dat is niet erg. Ook hier leren ze weer van. Ook leren ze te luisteren naar andere kinderen en leren ze omgaan met elkaar. Ben je op zoek naar een gastouder voor je kind? Bekijk dan eens de website van dit Christelijk gastouderbureau.

Zin in eten en slapen

Als kinderen buiten spelen dan verbruiken ze veel meer energie. Het is goed voor een jong lijf om te bewegen. Ook voor een oud lijf is het goed om te bewegen, maar we focussen in dit artikel even op de jongeren onder ons. Kinderen zullen na een middag buiten spelen zin hebben in het avondeten. Ook zullen ze na een actieve dag sneller in slaap vallen. Kinderen die naar schermen staren kunnen soms ‘s avonds maar moeilijk in slaap komen. 

Creativiteit en inschattingsvermogen

Als je buiten speelt dan wordt je creativiteit gestimuleerd. Bij bepaalde spellen die je buiten kunt spelen wordt de creativiteit van kinderen gestimuleerd. Kinderen moeten bepaalde keuzes maken, die anders zijn dan achter de tablet. Soms moeten ze inschatten of ze een sprong gaan maken. Het kan zijn dat het fout afloopt, dat je valt. Kinderen leren op deze manier inschatten en voel de pijn als het fout gaat. Weer een ervaring rijker.

Buitenspelen is gezond

Buiten spelen kost flink wat energie. Heb je er wel eens opgelet? Kinderen lopen nooit, ze rennen altijd. Buiten spelen is ontzettend belangrijk voor de spieren en gewrichten die in ontwikkeling zijn. Het zorgt voor een goede doorbloeding.