Vriendengroep in de spotlight

2 min read
ingebouwde spotlight

Ik heb een grote vriendengroep met wie wij graag samenkomen om bijvoorbeeld met zijn allen te genieten van een dinner, snacks, koffie, of om samen de feestdagen te vieren. Door de jaren heen is deze vriendengroep goed uit gaan breiden; er zijn kindjes en partners bij gekomen, en hoe meer zielen hoe meer vreugd. Waar wij vroeger in het huis van één van onze ouders op de bank en grond voor de tv verzamelden, verzamelen we ons nu zoals echte volwassenen in de keuken rond een grote eettafel. Deze staat dan ook normaal gesproken vol met lekkere hapjes en snacks, en dan niet chips en spekkies zoals vroeger, maar crackers met dure kaas, lekkere tapenade, en smeerseltjes zoals kruidenboter en hummus.
De keuken is voor ons de belangrijkste plek om met zijn allen te relaxen en het bied zich er ook goed voor, gezellige inbouwspots in het plafond die wij dimmen naarmate de avond vordert, grote platte oppervlaktes voor alle hapjes en genoeg stoelen zodat niemand zich buitengesloten hoeft te voelen.

Bij ons wordt er tegenwoordig jazz muziek tijdens het eten gedraaid in plaats van rock muziek, brandden er lange chique kaarsen in plaats van één grote lamp aan het plafond en is er echt moeite gedaan om de sfeer gezellig te krijgen. Denk aan een haardvuurtje, en lekkere zachte warme stoelen en natuurlijk: drank. De drankkast staat ook in de keuken en dat is maar goed ook, want die hebben we vaak nodig tijdens een van onze dineetjes. Meer dan eens gaat de wijn er toch doorheen en beginnen we aan de afzakkertjes; dit is bij voorkeur een fles limoncello maar kan ook zeker een whiskeytje zijn voor bij de koffie. De kinderen spelen de hele dag samen en vallen uitgeput in slaap voor de tv tijdens het kijken van een Disney film. Dat is zo leuk om te zien, omdat wij vroeger voor de tv in slaap vielen bij een vriendje thuis, met diens moeders aan tafel lekker aan het kwebbelen.

Nu we ouder zijn houden we van andere dingen. Ander eten, andere muziek, andere activiteiten. We eten geen chips met cola meer voor de tv, we ontspannen met rustige muziek en Marie Kondo op Netflix. Hoewel we allemaal ouder worden, is het een fijn idee dat we ook echt, allemáál ouder worden. Tegelijk. In de keuken. Met de spotjes gedimd.