Starten bij een (nieuwe) kinderdagverblijf

2 min read

Een nieuwe kinderdagverblijf of de eerste voor jouw kind kan een behoorlijk ding zijn. De eerste keer dat jij je kind afzet bij het verblijf kan een lastig moment zijn. Hoe de start bij een kinderopvang verloopt leggen we hieronder verder uit.

Rondleidingen en intakegesprekken

Vaak kiezen we niet direct een nieuw verblijf. Na het zoeken van de mogelijke locaties maken we op verschillende plekken rondleidingen en houden we intakegesprekken. De plek waar we ons het beste bij voelen gaan we voor. Je kind moet zich er veilig voelen, voldoende ruimte hebben voor ontwikkeling en jij moet je daarnaast ook goed voelen om je kind daar achter te laten.

Het begin is wennen

De eerste dagen kan het zowel voor de ouder als voor het kind moeilijk zijn om te wennen. Daarom hebben veel dagverblijven de optie dat de ouder een deel van de dag of de hele dag meedraait. Dit is vaak 1 tot 3 dagen. Naarmate een kind went op de kinderdagverblijf vertrekt de ouder. Realiseer je zelf ook dat dit een kwestie van tijd is en dat het steeds makkelijker wordt om je kind af te zetten bij het verblijf.

De rest van de periode

Probeer goed te communiceren met de medewerkers van het verblijf. Wanneer jij je kind er afzet of ophaalt is het fijn om elke dag even een kort praatje te maken. Zo ben jij meteen weer op de hoogte van wat je dochter of zoontje die dag aan het doen is. Ook geeft het jou een veiliger gevoel.

Een andere manier om op de hoogte te blijven is door een schriftje bij te houden. Een schriftje dat jouw kind dagelijks meeneemt kunnen verschillende zaken in worden bijgehouden door de medewerkers. Denk aan wat ze die dag hebben gedaan of indien er bijzondere situaties zijn geweest die jij graag wilt weten. Dit zijn slechts nog maar een aantal punten die meespelen wanneer je voor het eerst naar een opvang gaat met je kind. Er zijn nog veel meer zaken die er bij komen kijken wanneer je voor het eerst een kinderopvang zoekt voor jouw kind.