Met het gezin op fietsvakantie door Zeeland

2 min read

Het wordt een mooie vakantie. Zon, zee en heerlijke restaurantjes opzoeken. Maar het liefst zouden wij dit willen doen met de fiets in plaats van met de auto. Helaas hebben we maar twee fietsen en we zijn met z’n vieren. Tijd voor nieuwe fietsen. Ik ging uitzoeken welke fietsen er allemaal zijn en welke het best bij mij zou passen.

Keuzes genoeg

Er zijn veel keuzes in fietsen. Zo heb je bijvoorbeeld normale stadsfietsen, transportfietsen, moederfietsen en bakfietsen. Nu is het voor mij vanzelfsprekend dat ik niet 100 kilometer met een bakfiets ga rijden, dus ik ging op zoek naar een leuke elektrische fiets. Hier zijn ook weer een aantal in te onderscheiden, namelijk de elektrische stadfiets, elektrische transportfiets en de elektrische mamafiets. Ik merkte dat ik hier al meer in geïnteresseerd was. Ik ging mij verdiepen in de elektrische fietsen.

Lui of sportief?

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen de ‘gewone’ fietsers en de ‘elektrische’ fietsers. Zijn de mensen dan lui of willen ze graag ondersteuning bij het trappen omdat ze dat niet meer zo goed kunnen. Ik doe het omdat het vaak hard waait in Zeeland. Mijn kinderen zijn sportief genoeg om nog met die jonge benen te kunnen trappen. Mijn man wilde altijd graag een mountainbike. Mijn voorkeur ligt toch echt bij de elektrische mamafiets.

In de elektrische mamafietsen zijn er nog meer keuzes. Hoeveel versnellingen wil ik en hoeveel actieradius heeft de fiets nodig. Als ik de vakantie zo bekijk, gaan we niet meer dan 40 kilometer fietsen per dag. De afstanden tussen de accommodaties is dan ook niet verder dan 25 kilometer. De fiets heeft dus niet meer dan 60 kilometer actieradius nodig.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Aan de buitenkant kun je tegenwoordig niet meer zien dat je op een elektrische fiets zit. Sommige fietsen hebben nu de accu in de stang zitten. De elektrische fiets ondersteund je dus bij het trappen. Het is een beetje kracht van de elektromotor en een beetje van jezelf, tot wel 25 km/u. Mijn familie gaat mij niet bij kunnen houden! Door slimme sensoren van de elektromotor, weet de fiets precies hoeveel ondersteuning er op dat moment nodig is, zodat ik lekker relaxed kan blijven trappen.

De motor wordt aangedreven door de elektriciteit van de accu. Meestal zie je de accu dus zitten. Zoals ik al zei zijn er tegenwoordig fietsen met de accu in de stang, hierdoor zie je dus bijna niet meer dat je op een elektrische fiets rijdt.

Laat de zomerse fietsvakantie maar beginnen!