Maak een kind blij met speelgoed van Schleich

2 min read

Je bent vast wel ooit in een Intertoys geweest. Ik kwam daar vroeger ontzettend vaak als kind. Elke keer als ik er langs kwam rende ik even naar binnen, ook al had ik geen zakgeld bij me. En datgene waar ik het vaakst naar ging kijken, waren die kleine kunststoffen dieren. Herinner je je dat nog? Paarden van allerlei soorten en maten, olifanten met realistische ogen, van alles wat hadden ze! Ik vond ze altijd zo geweldig, en ik ben er dus laatst achter gekomen wie die diertjes nou eigenlijk maakt (en nog heel veel ander speelgoed). Dus, ben je altijd al net zo benieuwd geweest als ik naar die vage kinderherinnering, dan presenteer ik je: Schleich!

Een geschiedenislesje

Het Duitse bedrijf bestaat al sinds 1935. Het werd dus 84 jaar geleden opgericht door Friedrich Schleich, die begon met het maken van dierenfiguren van wol, ijzerdraad en fluweel. Ze gingen van 13 figuurtjes naar 70, en bleven groeien. Ze maakten onder anderen Mickey en Pluto figuurtjes! Maar waar ze echt beroemd mee werden, waren hun figuurtjes van de Smurfen. (Blauw? Grappig? Ja?) En vanaf 1980 werd hun meest bekende en meeste geproduceerde product de handgeschilderde dierenfiguurtjes waar ik dus vroeger zo gek van was.

Schleich denkt mee

Schleich probeert te kijken naar wat kinderen nodig hebben in de verschillende stadia van hun ontwikkeling. De werelden (ja, ze hebben hele werelden) voor kinderen tussen de 3 en 8 zijn realistisch, natuurgetrouw. Dingen als Farm World en Wild Life. Als de kinderen ouder worden groeit het speelgoed mee, en wordt het steeds avontuurlijker. Zo heb je Horse Club, waar kinderen hun eigen verhalen kunnen maken in een manege wereld. Of, voor de kinderen die hun fantasie willen gebruiken, zijn er verschillende werelden met allerlei magische wezens (bijvoorbeeld Eldrador). Ook heeft Schleich allerlei figuren van bekende films en series!

Het kinderspeelgoed bedrijf heeft inmiddels dus een enorm aanbod opgebouwd, en zijn nog steeds net zo bekend en succesvol als toen ik ze zag staan in de Intertoys, vrij veel jaren geleden. Maar wat ik zo cool vind, is dat ze echt lijken na te denken over wat een kind nodig heeft in het speelgoed dat ze maken.

Ik blijf hun paardenfiguurtjes wel het mooist vinden, maar dat is vooral nostalgisch, denk ik.