Leren lopen met speelgoed

2 min read

Kleine kinderen zijn er over het algemeen dol op om dingen vooruit te duwen. Een speelgoed trolley, retro loopauto of gewoon met autootjes spelen, als het voortgestuwd kan worden dan is het leuk. Het is toch een beetje wonderbaarlijk hoe kinderen zich zo intens kunnen vermaken met iets ontzettend simpels. Ik word daar eigenlijk wel een beetje jaloers van. Hoe dan ook, duwen is dus goed. En het is niet alleen goed omdat jouw kind het gewoon erg leuk vindt, het helpt ook nog bij de ontwikkeling van het motoriek!

Hoe oud leren kinderen meestal lopen?

Je vraagt je misschien af hoe oud kinderen gemiddeld ongeveer zijn wanneer zij de eerste stapjes zetten. Het verschilt heel erg per kind, maar meestal gebeuren de eerste stapjes rond één jaar of net iets daarvoor. Na een paar maandjes waggelen en vallen kan de peuter al volwaardig lopen. Het begint uiteraard met zitten, rollen en kruipen, want alle spieren moeten nog sterk genoeg worden. De ontwikkeling gaat erg snel, dus wees niet verbaasd als het allemaal zo ineens lijkt te gaan. Daarentegen kan het af en toe ook lijken alsof het weer eventjes wat slechter gaat, maar dat is vrij normaal. De ene dag lukt het om van de bank naar de stoel te lopen, en de rest van de week wordt er alleen maar gekropen. Ook als het allemaal wat langzamer gaat is dat niet zo gek. Sommige kinderen waren anderhalf jaar oud voordat er begonnen werd met lopen, zonder dat er een motorisch probleem is ontstaan. Iedereen doet het tenslotte net iets anders!

Leren lopen

De eerste stapjes van een baby is een van de meest toonaangevende gebeurtenissen bij de ontwikkeling van een baby. Net als het eerste woordje is het een heel duidelijk signaal dat er geleerd wordt in dat kleine breintje van het kind. Ieder kind heeft zo zijn of haar eigen tempo als het gaat om leren lopen, maar het kan nooit kwaad om het een en ander te ondersteunen. Het begint vaak met het op proberen te staan terwijl hij of zij zich vastklampt aan de bank, en voor je het weet kan jouw kind staan met een beetje houvast. Een loopauto of een ander stuk speelgoed dat als een soort rollator werkt kan heel nuttig zijn om het blijven staan om te zetten in wandelen. Een beetje speelse motivatie om te leren lopen is een ideaal hulpmiddel. Er zal nog wel een aantal keer gevallen worden, maar dat hoort er nou eenmaal bij.