29sep
2019
0
Katten

Katten zijn hele gezellige huisdieren

Katten zie je regelmatig bij mensen thuis als huisdier. Het zijn vaak rustige maar ook eigenwijze dieren. Katten kunnen zich aanhankelijk gedragen, maar houden aan de andere kant ook van hun eigen ruimte. Het is maar net welk karakter de kat heeft. De ene kat kan je beter met rust laten en de andere doet niets liever dan op je schoot zitten. Je ziet steeds meer mensen die poezen en vooral ook kittens als huisdier nemen. Je kent het wel, de schattige foto’s van kleine poesjes die je op Instagram voorbij ziet komen. Ook bij gezinnen in huis zie je regelmatig een kat lopen.

Katten

Katten; een van de oudste huisdiersoorten

Katten behoren tot een van de oudste huisdieren van de mens. Een mannelijke kat heet een kater, een vrouwelijke kat wordt vaak poes genoemd en een jonge kat heet een kitten. Vaak zie je poezen en katers met een oranje, bruine of lapjesachtige vacht. Ook zijn veel beestjes zwart of zwart met wit. Poezen en katers zijn boven de 10 jaar oud bejaard en kunnen vaak nog jaren ouder worden. Gemiddeld leeft een kat ongeveer 15 jaar. Er zijn ook katten die zelfs boven de 20 jaar worden. De oudste kat die in Nederland is gesignaleerd is 28 jaar geworden. Raskatten worden gemiddeld minder oud dan dieren die geen raskat zijn. Dit heeft te maken met ziekten die al aanwezig zijn bij de geboorte. Dit geldt ook voor honden. Een kat heeft ongeveer 250 botten. Katten zijn van nature jagers en carnivoren. Ze hebben 30 tanden, maar kunnen geen kauwbeweging maken. Om het voedsel goed te kunnen verteren hebben ze een sterk maagzuur. Ze kunnen goed in het donker kijken en hebben meer staafjes dan kegeltjes in hun ogen. Ook kunnen ze bijzonder goed horen.

De kat en zijn/haar gedrag

Wanneer katten spinnen laten ze weten dat ze tevreden zijn of in sommige gevallen hulp nodig hebben. Zodra ze gaan blazen, kan je beter uit de buurt blijven want dit betekent dat ze angstig zijn en niet benaderd willen worden. Wanneer poezen kopjes geven aan een voorwerp dan markeren ze deze en voelen ze zich thuis. Katten zijn geliefde dieren en mensen hebben ze graag om zich heen. Het is dan ook niet voor niets een van de oudste huisdieren van de mens. Men speelt en knuffelt graag met katten en gelukkig worden ze dan ook behoorlijk oud.