In 5 stappen een passende gastouder vinden

2 min read
gastouder gezocht

In de Albert Heijn. De Jumbo. De Lidl. Met grote, dikgedrukte letters schreeuw jij met jouw advertentie om aandacht: “Gastouder gezocht!” Nerveus houd jij jouw mobiele telefoon dag in dag uit in de gaten. Krijg je vandaag het verlossende telefoontje? En dan? Hoe pak je dat vervolgens aan? Hoe leid je het contact in goede banen? Wij helpen je hier graag bij. In deze blog delen we daarom een stappenplan. Succes verzekerd!

Stap 1: stel lijstjes op

Lijstjes. Lijstjes. Lijstjes. Als kersverse ouder lijkt er geen einde aan te komen. Ook in de zoektocht naar een passende gastouder zijn deze onontbeerlijk. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat jouw eigen mogelijkheden zijn. Wat is jouw budget? Hoeveel uren heb je opvang nodig? Daarnaast is het verstandig om een lijst met harde eisen samen te stellen. Zo verklein je de vijver waaruit je kunt vissen.

Stap 2: ga op zoek naar een gastouder

Met de vers geprinte lijstjes in de hand, kun je eindelijk op zoek gaan naar die ene, ideale gastouder. Dit kan natuurlijk via een contactadvertentie in de supermarkt. Het is echter een stuk effectiever om je bij een gastouderbureau aan te melden. Zij hebben een groot netwerk aan professionele gastouders en helpen je graag bij het vinden van een match! Via-via is natuurlijk ook prima. In dat geval heb je voldoende betrouwbare referenties.

Stap 3: plan een gesprek in

Yes! Er is een gastouder gevonden die jouw kind graag in huis neemt. Enthousiast zou je bijna direct een akkoord geven. Het is echter belangrijk om eerst een gesprek in te plannen. Dit kan onder het genot van een kopje koffie. Tijdens deze bijeenkomst gaan jullie nog niet het diepe in. Je wilt namelijk eerst weten wie deze persoon is. En nog belangrijker: je moet een klik voelen.

Stap 4: laat jouw kind bepalen

Wat een opluchting: het eerste gesprek is prima gegaan. Het gevoel is goed. Nu is het de beurt aan jouw kind. Laat hem of haar met de potentiële gastouder kennismaken. Let hierbij goed op de reactie van jouw kroost. Immers, hij of zij al de komende maanden tot jaren met deze persoon door één deur moeten gaan. Een goede verstandhouding is dus een must!

Stap 5: maak duidelijke afspraken

Het is een waar wonder. Jij blij. Het kind blij. De gastouder blij. Er kunnen nu afspraken worden gemaakt. Zorg ervoor dat deze duidelijk zijn. Wat ga jij de oppas per uur betalen? Tussen welke tijden draagt hij of zij zorg over jouw kind? Waarvoor mag er gebeld worden? Worden “leuke” appjes gewaardeerd? Daarbij is het ook belangrijk dat jij je zelf ook aan de afspraken houdt. Zo is iedereen tevreden.