Hoe vaak vervang je pampers?

3 min read
pampers

Een goede vraag, zeker als je al die luiers aanbiedingen blind zou moeten vertrouwen die natuurlijk beweren dat hun merk pamper zo min mogelijk vervangen hoeft te worden. Maar wat is er precies waar van deze beweringen gedaan door de diverse merken achter de pamper aanbiedingen? In dit artikel leggen we uit hoe vaak je een pamper dient te vervangen en voorzien we je van handige tips.

Over het algemeen geldt; overdag iedere 2,5 a 4 uur, afhankelijk van de leeftijd van uw baby en hoe vaak deze plast. Sowieso dient een pamper of luier altijd direct vervangen te worden na een poepbeurt. ‘S nachts kan een baby in principe in dezelfde luier blijven slapen voor 12 uur of zelfs langer als je wat extra absorbatiemiddelen gebruikt, mits deze niet poept. Je zal al snel merken dat het lang niet altijd nodig is babycrèmes te gebruiken op regelmatige basis.

Wij raden aan enkel babycrème te gebruiken gedurende de eerste weken na geboorte en gedurende de periode dat je baby tandjes begint te krijgen. Als je baby regelmatig last krijgt van luieruitslag dien je de pampers vaker te vervangen en het gebruik van een crème te overwegen en of een geschiktere wasoplossing. Een kopje honing en kamille thee (uit theezakjes) is een zeer effectieve en verzachtende antiseptische wasbeurt zonder chemicaliën of prikken. Dit heeft bijna wonderbaarlijke eigenschappen en is het proberen waard als dat nodig is.

pampers

Ondanks de diverse claims gedaan in de pamper aanbiedingen van diverse merken, heeft luieruitslag niets te maken met het vochtgehalte in de luier. De meeste babies kan het vrij weinig schelen of hun luier nu nat is of niet, hoewel ze het wellicht jeukerig vinden gedurende de fase dat hun tandjes beginnen door te komen.

Uit onderzoek is gebleken dat het type pamper gebruikt vrijwel onrelevant is op het gebied van luieruitslag. Dit komt doordat luieruitslag in principe ontstaat als opgedroogde plas in aanraking komt met de diverse bacteriën aanwezig in poep, welke ammoniak produceren. Een baby die echte pampers gebruikt van ietwat hogere kwaliteit zal minder vaak last hebben van luieruitslag. Dit omdat de ouders vaak bewuster zijn wat betreft het schoonmaken van de gehele pamper in tegenstelling tot simpelweg wegwerpluiers te gebruiken.

Let wel, verschoon altijd een luier direct na een poepbeurt. Maak vervolgens de gehele pamper schoon en niet alleen rondom de genitaliën. Sommige baby’s zullen nu eenmaal eerder last hebben van luieruitslag dan andere. Het dieet van uw baby speelt hierin ook een rol, dus pas wellicht een meal prep of eetschema toe voor uw kleine. Door een soort voedselinname dagboek bij te houden kan je er precies achter komen welk voedsel luieruitslag veroorzaakt en welk voedsel niet.

 Het is voornamelijk gedurende de fase dat je baby tandjes begint te krijgen dat luieruitslag vaker begint voor te komen. Maar nogmaals, dieet speelt hierin eigenlijk de grootste rol. Probeer sinasappels, tomaten en avocado’s zo veel mogelijk te vermijden gedurende deze periode. Als je baby toch last krijgt van luieruitslag, gebruik dan fleecevoeringen om de onderkant van de baby droog te houden, om te voorkomen dat de pijn erger wordt. Vervang de luiers indien nodig vaker. Vergelijk diverse pamper aanbiedingen om te kijken welke luiers fleecevoeringen hebben en welke niet.