Hoe kan een lactatiedeskundige ook jou helpen?

3 min read

Voor heel wat jonge moeders geldt dat ze er de voorkeur aan geven om borstvoeding te geven aan hun kleintje. Dit uiteraard omwille van de vele interessante voordelen die toch wel zijn verbonden aan het geven van borstvoeding. In de praktijk lijkt dit ook doorgaans geen enkel probleem met zich mee te brengen. Gewoon even de baby dicht tegen je aantrekken en klaar is Kees… Of toch niet? Niet zelden is het zo dat het geven van borstvoeding toch een aantal problemen met zich meebrengt. Veel moeders weten zich hier jammer genoeg geen raad mee waardoor ze het geven van borstvoeding uiteindelijk maar opgeven. Het kan gelukkig ook anders. Je zou er namelijk ook zomaar voor kunnen kiezen om een beroep te doen op een zogenaamde lactatiedeskundige

Wat is een lactatiedeskundige precies? 

Zoals de naam reeds laat vermoeden is een lactatiekundige een professioneel opgeleide borstvoedingsspecialist. Zij verstrekt moeders deskundige hulp bij het geven van borstvoeding. Het is op verschillende manieren mogelijk om een beroep te doen op de expertise van deze persoon. In principe maken we hierbij een onderscheid tussen de volgende opties:

  1. Een consult op het kabinet van de lactatiekundige; 
  2. Een consult welke wordt gehouden bij je thuis;
  3. Een telefonisch consult; 

Meestal zal de voorkeur uitgaan naar een consult die bij je thuis zal verlopen. Dat is het gevolg van het feit dat het dan voor de lactatiedeskundige mogelijk wordt om te evalueren hoe het er tijdens het geven van borstvoeding precies aan toegaat. Op deze manier kan ook meteen het probleem dat zich stelt worden vastgesteld. Het spreekt voor zich dat dit de meest efficiënte mogelijkheid is om toe te kunnen werken naar het vinden van een passende oplossing.

Wanneer is een beroep doen op een lactatiedeskundige interessant?

Het is zo dat de functieomschrijving waar een lactatiekundige over beschikt ongelofelijk uitgebreid is. Dit betekent in eerste instantie dat ze kan worden gecontacteerd voor het ontvangen van zowel advies als voorlichting. Heel wat dames die voor het eerst zijn bevallen van een kindje hebben er dan ook in de praktijk geen flauw idee van waar ze nu precies rekening mee moeten houden bij het geven van borstvoeding. Hier kan het advies van een lactatiedeskundige uiteraard meteen verandering in brengen. Ook in andere situaties kan het echter aanbevolen zijn om contact op te nemen met deze expert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijnklachten bij het geven van borstvoeding, aanlegproblemen, onrust bij het drinken, etc. 

Is lactatiedeskundige hulp verzekerd in het basispakket? 

Op moment van schrijven geldt dat een beroep doen op een lactatiedeskundige niet is inbegrepen in de basisverzekering. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het merendeel van de verzekeraars de lactatiekundige zorg vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. De voorwaarde die hiervoor doorgaans wordt gesteld is wel dat de lactatiekundige IBCLC aangesloten dient te zijn bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiedeskundigen. Beschik je niet over een aanvullende verzekering? In dat geval zal je uiteraard zelf voor de kosten moeten opdraaien. De prijs van een consult varieert in de praktijk gemiddeld tussen de 25 en 150 euro.