Hoe bevorder je de nachtrust van jouw kind?

3 min read

Slaapt jouw kind ook onrustig ’s nachts? En wordt jij regelmatig wakker gemaakt door een kleine dreumes die jouw slaapkamer binnenkomt? Een goede nachtrust is belangrijk voor het opgroeien van kinderen. Wist jij dat de slaapkamer een grotere rol speelt in de nachtrust van kinderen? 

Een vertrouwde, knusse omgeving en een veilig gevoel. Dat is de basis voor een goede nachtrust van jouw kind. Maar hoe creëer je zo’n kinderkamer? Lees gauw verder hoe je een veilige, knusse, sfeervolle kinderkamer creëert.

Bang in het donker?

De meeste volwassenen slapen het best in een donkere slaapkamer. Maar dit geldt niet altijd voor kinderen. Té donker kan namelijk een onveilig gevoel geven. Als jouw zoon of dochter bang is in het donker, dan kun je het best de kamer iets lichter maken door een lichtelement te plaatsen. Dit kan door bijvoorbeeld een nachtlampje aan te schaffen. Dit zal zorgen voor een veiliger gevoel. Er zijn tegenwoordig veel meer opties dan het basic lampje in het stopcontact, zoals:

 • glow in the dark aan muur of plafon;
 • speciale slaaptrainers;
 • nachtlampjes die liedjes afspelen om sneller in slaap te komen;
 • babyfoon met nachtlampje;
 • nachtlamp met leuke vorm, bijv. lievelingsdier van jouw kind.

Sfeervolle kinderkamer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is twUC0D1OfHhtXeruZO2O_d9U1pZF0uyTl12aRr5Motgah_4yCaLvZNqEkNg2GT-1QrBh5mXGv4dS4fs1eNQ2PFhLUIWrgvE925njnTH4kEx571QTZ9uhk-AFlzPNZOL_eXMIL9-yU81oquLtZA

Kinderen slapen het best als ze helemaal ontspannen zijn. Hiernaast zijn ze het meest ontspannen in hun slaapkamer als deze helemaal naar hun zin is. Laat jouw kind meedenken en kies samen een leuk thema uit! Wat dacht je van een stoer ruimtethema in de slaapkamer, of de lievelingskleuren van jouw kind? Hier kun je de hele kinderkamer op aanpassen, zoals meubels, kleurrijke rolgordijnen voor kinderkamers, behang, vloerkleden, enzovoort.  Andere leuke ideeën zijn:

 • dierenthema;
 • oerwoud met planten;
 • safarithema;
 • prinsessen en sprookjes;
 • stoer en sportief.

Welke raamdecoratie is geschikt voor kinderkamers?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P91Afh6mlbOvh5OYPkv7FiQYiimWMMLaiJY8t3JLe0HtnayKsnvas_Hvv-9Ww6YiIlex4jGgPLHQtAYBwrMJT3Zy1di1CPbKKK4XyuE_wNGVaUHQ-4cIerT0nTQa5E_d-c-9klNp7Ip3o5EY2Q

Verduisterende rolgordijnen zijn het meest gekozen voor de slaapkamer en tevens voor kinderkamers. Voor optimale verduistering kun je het best kiezen voor rolgordijnen op maat met zijgeleiding. Hierdoor ontstaan er geen lichtkieren naast het rolgordijn. Als het lekker donker is in de kinderkamer kan jouw kindje niet alleen ’s nachts, maar ook overdag heerlijk slapen.

Roze, blauw, oranje, groen of geel zijn populair in kinderkamers, maar je hebt ook rolgordijnen met een mooie print voor een speelt effect. 

Hoe creëer je rust in de kinderkamer?

FOTO 4

De kinderkamer is, zacht uitgedrukt, vaak niet de meest opgeruimde kamer in het huis. Plaats voldoende berging in de slaapkamer, waardoor het een stuk rustiger oogt. Speelgoed en andere spullen kunnen zo mooi opgeborgen worden. Kies hierbij ook voor het gebruik van lichte kleuren. Dit laat de kamer namelijk ruimer lijken en het reflecteert het natuurlijk licht dat naar binnenvalt. Kortom:

 • Lichte kleuren
 • Veel opbergruimte
 • Natuurlijk licht in de kamer

Wat is de beste temperatuur in de slaapkamer?

Tot slot heeft ook de temperatuur heeft invloed op nachtrust. De beste slaaptemperatuur is rond de 18 graden. Eerder hadden we het al over de verduisterende functie van raambekleding, maar het heeft hiernaast ook een isolerende functie. Kies bijvoorbeeld voor plisségordijnen in de slaapkamer. Dankzij de verduisterende en isolerende blackout stof heeft jouw kindje minder last heeft van de geluiden van buiten en van de kou/warmte. Tot slot 5 tips voor de ideale kamertemperatuur:

 1. Zet het raam open voor ventilatie
 2. Kies isolerende raamdecoratie
 3. Plaats zomers eventueel een ventilator als het te warm is
 4. ‘s Winters kan een warme sprei op bed
 5. Laat raambekleding in zomer ook dicht, zodat het niet te warm wordt