Het belang van goede kraamzorg

3 min read

Als je zwanger bent, moet je ontzettend veel dingen regelen voor de komst van je kindje. Eén van de meest belangrijke dingen, is het regelen van de kraamzorg. Een kraamverzorg(st)er komt als je thuis bevalt al bij je langs tijdens de bevalling. Als je in het ziekenhuis bevalt, start de kraamzorg op de dag dat je thuiskomt met je kindje. In dit blog geven we je een aantal tips voor het regelen van de beste kraamzorg.

Vraag kraamzorg op tijd aan!


Misschien ben je er nog helemaal niet mee bezig, maar kraamzorg moet je al vrij vroeg in de zwangerschap aanvragen; het liefst tussen de tiende en zestiende week. Als je pas later kraamzorg aanvraagt, is er kans dat de kraamzorgorganisatie van jouw keuze inmiddels geen plek meer heeft. Hoewel alle organisaties in Nederland natuurlijk voldoen aan alle eisen die gesteld worden, kan er toch een hoop verschil zitten in de werkwijzes van verschillende kraamzorgbureaus. Het is verstandig om alle websites goed door te lezen en om eventueel wat vragen door te mailen die voor jou belangrijk zijn. Ook kun je vooraf om een gesprek vragen (naast het standaard intakegesprek wat plaatsvindt nadat je je hebt aangemeld). Niet elk kraamzorgbureau staat hiervoor open, maar je kunt het altijd proberen. Sommige kraamzorgbureaus geven voorlichtingsavonden waarop ze hun werkwijze nog beter uitleggen.

Waarom kraamzorg?


Kraamzorg is er voor jou en je baby. De gezondheid van je kindje wordt goed in de gaten gehouden en je krijgt allerlei tips over hoe je het best om kunt gaan met je pasgeboren baby. Vinden jij en je partner het bijvoorbeeld heel eng om jullie kindje voor het eerst in bad te doen? De kraamhulp kan jullie ongetwijfeld geruststellen en uitleg geven! Er wordt een dagboekje bijgehouden met daarin de drinkmomenten van je kindje en hoe vaak hij of zij plast en poept.


Ook controleert de kraamhulp hoe het met jou gaat na de bevalling. Je temperatuur wordt gemeten en eventuele hechtingen worden gecontroleerd. Daarnaast wordt er aan je buik gevoeld of je baarmoeder goed slinkt. Verder kun je met je kraamhulp praten over hoe je je voelt, je kraamtranen en over eventuele zorgen die je hebt. Staat er ongewenst visite voor de deur? Dan is de kraamzorg er ook om hen weg te sturen en duidelijk te maken dat jullie rust nodig hebben. Ook bij bepaalde huishoudelijke taken en het naar school brengen of uit school halen van eventuele oudere broertjes en zusjes, kan de kraamhulp helpen.

Geen kraamzorg?


Er zijn vrouwen die juist geen kraamzorg willen aanvragen, omdat ze geen zin hebben in ‘een vreemde’ in hun huis of vanwege eerdere ervaringen. Onthoud wel; elke kraamzorgorganisatie en zéker elke kraamhulp is anders. Ook voor jou is er vast iemand te vinden met wie je wel een goede klik hebt. Wil je echt geen kraamzorg of is het niet gelukt om je op tijd ergens aan te melden? Kraamzorg is in Nederland niet verplicht. Wanneer je geen kraamzorg hebt, komt de verloskundige de nacontroles bij jou en je kindje doen. Ook als je onder behandeling bent bij een gynaecoloog in plaats van een verloskundige, moet je je hiervoor aanmelden bij een verloskundigenpraktijk.