Het belang van goede kraamzorg

2 min read

De kraamzorg is de zorg voor moeder en kind tijdens de bevalling en de eerste dagen hierna, dit wordt ook wel de kraamtijd genoemd Na de geboorte van een pasgeboren baby is de moeder vaak kwetsbaar en heeft ondersteuning nodig bij de verzorging. Deze verzorging is niet alleen voor de baby maar ook de kraamvrouw. De kraamverzorgster van Kraamzorg Gorinchem helpt dan bijvoorbeeld met de voeding en verschoning van het kindje. Ze houdt de conditie van moeder en kind in de gaten waardoor er niets fout kan gaan. Ze heeft hier de verantwoordelijkheid voor en heeft dan ook een signalerende taak voor de verloskundige en huisarts. Dit betekent dat de kraamverzorgster tijdig zal moeten signaleren wanneer er problemen of ziekte optreedt. Naast de kraamvrouw en het kindje monitoren geeft de kraamverzorgende ook voorlichting en instructie aan de moeder en vader. Hierdoor leren de kersverse ouders precies hoe ze voor hun kindje moeten zorgen en kunnen ze leren van de wijze voorlichting die de kraamhulp geeft. Hierdoor creëert de kraamverzorgster rust in een stressvolle periode. Doordat de kraamvrouw en de vader zich veilig voelen in de handen van de kraamverzorgster is er ook ruimte om te kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Zo kunnen de ouders en het kindje goed met elkaar bonden en elkaar leren kennen op een rustige manier.

De wensen van de kraamvrouw
Natuurlijk zijn er in elk gezin andere wensen en eisen als het aankomt op een kraamverzorgende. De kraamverzorgster zal zich hier helemaal op aanpassen en inspelen op de wensen. Zo zijn er veel vrouwen die graag borstvoeding willen geven maar niet weten hoe ze hier mee moeten beginnen. De kraamverzorgster kan hier goed bij helpen door duidelijke instructies te geven.

Het huishouden
Naast het verzorgen van de pasgeborene is de kraamverzorgster van Kraamzorg Gorinchem ook verantwoordelijk voor het huishouden. Zij houdt zich ook bezig met de dagelijkse klussen zoals de boodschappen doen en het huis stofzuigen. Ze ondersteunt ook bij het ontvangen van kraamvisite en daarbij voorziet ze de visite ook van een beschuitje met muisjes.

Wanneer er goede kraamzorg is zullen de kersverse ouders op goede voet beginnen aan een levenslange band tussen ouder en kind. Dit is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een baby.

Baby