Hardhout of laminaat als vloer?

2 min read
laminaat gratis gelegd

Als jij een nieuwe vloer wilt, en je houdt erg van een houten vloer, dan heb je een aantal opties. Tegels of een tapijt zijn voor jou geen goede keuzes, om wat voor reden dan ook. Je wilt dus een vloer waarbij je dat robuuste, authentieke uiterlijk van een houten vloer hebt. De vraag is dan, wat voor soort houten vloer wil je? Dikke kans dat je uiteindelijk uitkomt bij de twee mogelijkheden die het vaakst worden gebruikt. Ga je voor een hardhouten vloer, of voor laminaat. Het lijkt een simpele keuze gezien de prijzen, maar dat is niet altijd meer het geval. Vroeger ging men nog wel eens voor het hardhout wanneer daar genoeg geld voor was, en was men gedwongen laminaat te nemen wanneer dat geld er niet was. Laminaat is echter steeds beter en aantrekkelijker geworden, en dus is het, zelfs wanneer er genoeg geld is, nog een lastige keuze. Daarom hier een aantal argumenten voor of tegen laminaat of hardhout.

Duurzaamheid

Men zegt altijd dat een hardhouten vloer zo ontzettend lang mee gaat, en dat jij jouw geld er op die manier wel uithaalt. Hoewel het waar is dat een hardhouten vloer zeer stevig is, en langere tijd niet echt aan vervanging toe is, maar het heeft wel degelijk onderhoud nodig. De coating kan wegslijten, of er zitten putjes en nare krassen in de vloer. Die wil je voor het gebruik en de stevigheid wel laten bijwerken, anders is een hardhouten vloer helemaal niet zo duurzaam. En deze reparaties kosten ook redelijk wat geld. Een goede laminaatvloer is echter een stuk beter bestand tegen allerlei slijtages. Een goede laminaatvloer ziet er dus na twintig jaar nog even goed uit!

Schoonmaken

Een houten vloer moet je in principe met zo min mogelijk water schoonmaken. Het is algemeen bekend dat water wordt geabsorbeerd door hout, en de afmetingen hiermee beïnvloed kunnen worden. Dit maakt het lastig om de vloer schoon te maken, zeker wanneer er hardnekkige vlekken zijn. Bij een laminaatvloer heb je dit probleem niet. Bovendien is er speciaal schoonmaakmiddel voor een laminaatvloer.

Installatie

Het leggen van een vloer kan ontzettend veel tijd, moeite of geld kosten. Zeker wanneer je voor een hardhouten vloer gaat zal de bestaande vloer compleet moeten worden verwijderd. Hierdoor zit je soms wekenlang zonder de functionaliteit van de kamer waar de vloer in gelegd wordt. Ook gaan de totale kosten van een vloer natuurlijk hard omhoog. Ook dit probleem heb je met laminaat niet. Vaak kan het gewoon bovenop de huidige vloer worden gelegd, en bij veel bestellingen wordt het laminaat gratis gelegd!