19sep
2019
0
parse verlichting gaming setup

Geld verdienen met streamen

De gaming industrie blijft maar groeien, mede door de explosieve groei van eSports. Ook streamingdiensten zoals Twitch hebben enorm bijgedragen. Sommige streamers hebben op piektijden een paar honderd duizend mensen die ervoor gekozen hebben om naar hun stream te kijken. Twitch is verreweg het populairste online platform, en heeft dus ook de meeste kijkers. Streamers met een redelijk aantal viewers verdienen een aardig zakcentje, en de streamers met honderd duizend kijkers verdienen miljoenen. En daar is niets van overdreven!

Hoeveel verdienen de grootsten?

Professionele streamers verdienen geld uit verschillende bronnen. Net als via YouTube zijn het veelal contracten die nooit publiek zijn gemaakt. Dit betekent helaas dat we voor de grootste streamers alleen maar kunnen schatten hoeveel ze nou precies verdienen. Gelukkig zijn er wel een hoop aanwijzingen en aanknopingspunten om dit te berekenen. Er zijn voorbeelden van Twitch streamers die anoniem hebben laten zien wat ze precies verdienen aan Twitch. Zo is er op basis van die gegevens geschat dat de populairst streamer van 2018, Ninja, in dat jaar meer dan vijf miljoen dollar heeft verdiend, en dat is zonder alle sponsorship deals of prijzengeld. Het gaat dan dus om subscription earnings en donaties van viewers. Andere grootverdieners zijn Shroud met drie miljoen, Timothy John Bater met net onder de drie miljoen, en DrLupo verdient twee miljoen in 2018.

Waar verdienen zij vooral geld mee?

Het is lastig in te schatten of streamers meer of minder verdienen uit inkomsten buiten Twitch. Uiteraard betaalt Twitch de streamer een gedeelte van de inkomsten uit subscriptions. Ook verdienen streamers door donaties en bits geld, maar er zijn dus nog meer bronnen die los staan van het Twitch platform. Veel bedrijven betalen goud geld om gepromoot te worden door een bekende streamer. De interactie tussen kijker en streamer is veel hoger dan bij een televies of een reclamebord. Zodoende is het dus een stuk effectiever om via een streamer reclame te maken. Dit geldt al helemaal in het geval van het marketen van een nieuwe game. Voor de release van de Call of Duty Blackout-gamemode schijnen bedragen met vijf nullen te zijn betaald alleen maar om dat spel op stream te spelen. Hiernaast verkopen veel streamers ook hun eigen merchandise, en worden zij gesponsord met een game computer en alle assecoires die daarbij komen kijken. Zelfs een relatief kleine streamer als Jeremy Wang laat op Youtube zien dat hij ongeveer 20.000 dollar per maand verdient, zo zie je maar weer dat geld verdienen niet altijd moeite hoeft te kosten!