Bijwerkingen van het zwangerschap – Spataderen

2 min read

Als je dit leest, dan ben je waarschijnlijk aan het nadenken over de voorkomende bijwerkingen van de zwangerschap! Problemen met uw aderen kunnen optreden tijdens de zwangerschap, en zijn meestal niet ernstig. Het slechte nieuws is dat, hoewel er na de geboorte verbetering zal zijn, het een tijdje kan duren om volledig te verdwijnen. Het goede nieuws is dat er behandelingen zijn die je helpen als het probleem aanhoudt of je ongemak veroorzaakt. In dit artikel gaan we door de verschillende soorten ader ziekten die je tijdens de zwangerschap kan hebben en wat de oorzaken zijn, plus wanneer je hulp zoekt. (Bron: verloskundige in Rotterdam).

De meest voorkomende: Spataderen

Spataderen zijn meestal aanwezig als klonten die worden veroorzaakt door grote gezwollen bloedvaten als gevolg van de verhoogde niveaus van progesteron in het lichaam tijdens de zwangerschap plus het extra bloed volume en gewicht. Ze zijn meestal in de onderste helft van het lichaam – de benen en de vulva. De klonten kunnen groter worden naarmate de zwangerschap vordert, maar verdwijnen na de geboorte. Raadpleeg uw arts of verloskundige als u zich zorgen maakt.

Ander soort spataderen zijn ook kleine rode of blauwachtige aderen die op het gezicht of de benen verschijnen en een SpiderWeb achtig uiterlijk hebben. Ze komen op het oppervlak. Ze zullen ongeveer 3-4 maanden na de zwangerschap verdwijnen. Wanneer dit niet gebeurt zoek dan contact met een verloskundigenpraktijk in Rotterdam die u verder kan helpen.

Vecht tegen de drang om te overwinteren en probeer elke dag lichte oefeningen te krijgen, zelfs al is het maar een kort rondje lopen. De frisse lucht helpt uw bloedsomloop en kan uw spataderen tegengaan of verminderen. Het zal u ook helpen om ‘s nachts te slapen, uw eetlust terug te brengen en misselijkheid tegen te gaan.