Behangen met een budget

3 min read
pedaalemmer

ik heb onlangs een financiële meevaller gehad en dit keer hoefde ik heb niet van mijzelf opzij te zetten voor de kids. Zij krijgen tegenwoordig al genoeg speelgoed en daarbij is het voor je het weet Kerst en Sinterklaas, en dan zijn ze weer een jaar zoet. Dit jaar wilde ik het geld gebruiken om mijn huis een kleine opfrisser te geven. Dan heb ik het niet over een gloednieuwe keuken, maar wel bijvoorbeeld een gloednieuwe pedaalemmer. Nu denk je; is dat alles? Maar dat is zeker niet alles.

Je kunt je huis een opfrisser geven door vele verschillende kleine dingen aan te passen, of door een groot ding aan te passen. Ik zelf koos er voor om één van mijn witte muren in de woonkamer in een warme aardetint te verven. Ook behang is een goedkope en snelle versie van je muren omtoveren. Veel mensen zijn bang dat het de kamer kleiner maakt, maar als je het uitprobeert zie je dat het juist voor een veel warmere sfeer zorgt. Daarnaast kun je nu kleine details in je huis aanpassen aan die kleur zodat alles goed samen trekt. Zo koos ik voor een donker mosgroene kleur. Daarbij verving ik de oude stoffige hoezen van de kussens op de bank van een vaal oranje naar een diep donkergroen, en zette ik in de kaarsenhouder op de eettafel donkergroene lange hoge kaarsen. Je ziet meteen een verschil als je de kamer binnen komt, maar omdat het niet heel opvallend is kun je het niet meteen noemen (behalve de muur uiteraard).

De keuken kreeg een nieuw jasje on a budget met een nieuwe automatische pedaalemmer die vanzelf open gaat als je dichtbij komt (super als je een mama bent en je constant je handen vol hebt met borden met eten, luiers of tekeningen die je kinderen toch niet mooi genoeg vonden). Ik verving alle theedoeken door een matching set, bestelde een nieuwe moderne koffiemachine en hing wat leuke kleine prentjes op de muur. Een kind kan de was doen. Alleen niet die van mij.
Wat ook zorgt voor een optisch rustiger huis behalve matchende kleuren, is symmetrie. Theedoek links, theedoek rechts. Prentje links, prentje rechts. Ook dichte kasten zorgen voor veel rust, omdat je in open kasten toch snel alle rommel gaat zien, en een open kast nu eenmaal veel tijd vereist om deze symmetrisch (op kleur of grootte) in te delen. Openheid en licht helpt, dus doe open die gordijnen of luxaflex! Laat de zon je heerlijke huis een beetje verblijden, want een beetje zon doet deugden. Hou daarnaast altijd de oppervlaktes schoon. Hiermee bedoel ik de vloer, de eettafel, en keukenblad. En met schoon bedoel ik niet veeg hier elk halfuur een dettoldoekje overheen (al raad ik dat voor een gezin met kinderen wel aan) maar hou het ‘schoon’ als in houd het rustig, niet te veel post, tekeningen, borden, pennen, agenda’s en foto’s op tafels pleuren.
Een rustig huis is een rustig hoofd. En nu aan de slag!