6 dingen waar je rekening mee moet houden als je vader en moeder wordt

2 min read
gastouder

Het gaat dan binnenkort gebeuren. De dag dat jullie uitgerekend zijn komt steeds dichterbij. Met de komst van de kleine spruit gaat jullie leven voorgoed veranderen. Er moet een hoop gebeuren. Nu, meteen na de geboorte, maar ook de komende jaren. We zetten hier alvast een aantal zaken op een rijtje die je niet moet vergeten.

Ouderschapsverlof aanvragen

Iedereen die ouder wordt heeft recht op ouderschapsverlof. Dit geldt zowel voor de moeder als voor de vader. Een verzoek tot ouderschapsverlof mag dan ook niet afgewezen worden door je werkgever. Het is echter wel belangrijk dat je dit verlof ten minste twee maanden voor de bevalling aanvraagt.

Het kind erkennen

Dat jullie zoon of dochter afkomstig is van jou als moeder moge duidelijk zijn. Daar valt immers niet aan te twijfelen. Voor de vader ligt dit echter anders, hij moet het kind officieel erkennen, wanneer jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Dit kan zowel voor als na de geboorte. Hierbij heeft de vader toestemming nodig van de biologische moeder.

Op zoek naar geschikte kinderopvang

In de eerste weken na de geboorte genieten jullie nog van jullie ouderschapsverlof. De moeder mag gelukkig nog een poosje thuisblijven. Toch komt er een moment dat jullie beiden weer aan het werk zullen moeten. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar kinderopvang. Wordt het een crèche of kiezen jullie liever voor een gastouder? Op welke vorm van opvang de keuze ook valt: zorg dat dit op tijd geregeld is.

De verzekeringen controleren

Ook de verzekeringen horen bij het ouderschap. Belangrijk is in ieder geval om zo snel mogelijk de zorgverzekering op de hoogte te stellen van de geboorte van jullie zoon of dochter. Dit hoor je binnen vier maanden na de geboorte gedaan te hebben. Kijk wie van jullie de meest uitgebreide dekking heeft en laat de kleine met diegene meeverzekeren.

Bij veel andere verzekering geldt dat er sprake is van gezinsdekking en dat jullie jongste telg automatisch meeverzekerd is. Dit geldt onder meer voor de aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en de inboedelverzekering.

Een spaarrekening openen

Dan is het vervolgens tijd om alvast aan de toekomst te gaan denken. Een baby kost een hoop geld, maar reken maar dat dit niet minder zal worden wanneer de kleine niet zo klein meer is. Zeker wanneer jullie zoon of dochter later wil gaan studeren, kun je maar beter een potje achter de hand hebben. Nu alvast een spaarrekening openen kan daarbij helpen.

Een voogd aanwijzen

Tot slot iets waar je natuurlijk niet bij wilt stilstaan, maar wat wel belangrijk kan zijn: het aanwijzen van een voogd. Deze krijgt het ouderlijk gezag over jullie kind wanneer jullie beiden zouden komen te overlijden. De voogdij wordt vastgelegd bij de notaris. Is er geen voogd bekend, dan bepaalt de rechter wie het gezag over het kind krijgt in het geval van overlijden van beide ouders.